Neil Postman (III)

Vanochtend las ik de laatste pagina’s van Neil Postmans “Amusing Ourselves to Death”.

Tegen het einde stond er een fascinerende zin, die een achteraf zeer naïef gebleken verwachting combineert met een heerlijk droge opmerking die toch wel enigszins vooruitziend kan worden genoemd. Postman schreef in 1985:

 

Although I believe the computer to be a vastly overrated technology, I mention it here because, clearly, Americans have accorded it their costumary mindless inattention; which means they will use it as they are told, without a whimper.

Hoewel het boek in mijn geboortejaar verscheen, en het schijnbaar handelt over dat deel van de wereld dat het snelst verandert, namelijk de technologie, is het verbazingwekkend actueel. Ik vermoed dat het komt omdat het eigenlijke onderwerp niet “televisie” is, maar onze compleet naïeve houding inzake technologische vooruitgang en de gevolgen die dat voor ons denkgedrag heeft.

De heldere ideeën van Postman zorgden voor een overdonderende ervaring, maar eentje die vermoedelijke langer blijft hangen dan andere zaken die zo aangeprezen worden.

.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Notities

Geef een reactie